زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

اطعام از قربانی حج (قرآن)





بر اساس آیات قرآن، اطعام از گوشت قربانی حج فرمان الهی و در بردارنده منافعی است.


۱ - فرمان خداوند



فرمان خداوند به اطعام فقیر بی نوا از گوشت قربانی حج: «لیشهدوا منافع لهم ویذکر وا اسم اللـه فی ایام معلومات علی ما ر زقهم من بهیمة الانعام فکلوا منها واطعموا البائس الفقیر» «تا شاهد منافع گوناگون خویش (در این برنامه حیاتبخش) باشند؛ و در ایام معینی نام خدا را، بر چهارپایانی که به آنان داده است، (به هنگام قربانی کردن) ببرند؛ پس از گوشت آنها بخورید؛ و بینوای فقیر را نیز اطعام نمایید!».

۲ - منفعت حج



اطعام به فقیر بی نوا از گوشت قربانی، از جمله منافع حج: «لیشهدوا منافع لهم ویذکر وا اسم اللـه فی ایام معلومات علی ما ر زقهم من بهیمة الانعام فکلوا منها واطعموا البائس الفقیر» «تا شاهد منافع گوناگون خویش (در این برنامه حیاتبخش) باشند؛ و در ایام معینی نام خدا را، بر چهارپایانی که به آنان داده است، (به هنگام قربانی کردن) ببرند؛ پس از گوشت آنها بخورید؛ و بینوای فقیر را نیز اطعام نمایید!». بنابراین که از جمله مصادیق «منافع»، اطعام از گوشت قربانی حج باشد. مفسران در تفسیر کلمه منافع در اینجا سخن بسیار گفته اند، ولى کاملا روشن است که هیچگونه محدودیتى در این لفظ نیست تمام منافع و برکات معنوى و نتائج مادى ، فوائد فردى و اجتماعى ، فلسفه هاى سیاسى و اقتصادى و اخلاقى را همه شامل مى شود. آرى باید مسلمانان از همه نقاط جهان از میان تمام قشرها به آنجا رو آورند تا شاهد و ناظر این منافع باشند، چه تعبیر زیبائى ؟ شاهد و ناظر باشند، و آنچه را با گوش شنیده اند با چشم ببینند!. لذا در کتاب کافی از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم ربیع بن خثیم از امام ، تفسیر این کلمه را خواست ، امام در پاسخ فرمود: (منافع) دنیا و (منافع) آخرت را هر دو در بر مى گیرید.

۳ - لزوم اطعام



لزوم اطعام به نیازمندان از گوشت قربانی حج: «والبدن جعلناها لکم من شعائر اللـه لکم فیها خیر فاذکر وا اسم اللـه علیها صواف فاذا وجبت جنوبها فکلوا منها واطعموا القانع والمعتر کذلک سخر ناها لکم لعلکم تشکر ون» «و شترهای چاق و فربه را (در مراسم حج) برای شما از شعائر الهی قرار دادیم؛ در آنها برای شما خیر و برکت است؛ نام خدا را (هنگام قربانی کردن) در حالی که به صف ایستاده‌اند بر آنها ببرید؛ و هنگامی که پهلوهایشان آرام گرفت (و جان دادند)، از گوشت آنها بخورید، و مستمندان قانع و فقیران را نیز از آن اطعام کنید! این گونه ما آنها را مسخرتان ساختیم، تا شکر خدا را بجا آورید.» .

۴ - پانویس


 
۱. حج/سوره۲۲، آیه۲۸.    
۲. حج/سوره۲۲، آیه۲۸.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۴، ص۳۶۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۷۲.    
۵. حج/سوره۲۲، آیه۳۶.    


۵ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اطعام از قربانی حج».    


رده‌های این صفحه : اطعام | حج | قربانی | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.